Vegansk toscakaka
vegansk toscakaka
- en dröm klädd i choklad och kokoskola
- 150 g mjölkfritt smör (använder Carlshamn, men vissa margarin fungerar också, läs dock noga på innehållsförteckningen)
- 2 dl mandelmjölk - kan vara vilken växtmjölk som helst
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl muscovadosocker - Ger mer kolasmak men kan bytas ut mot vanligt vitt strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- En nypa salt
- 200 g kokosflingor (1pkt)
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl Alpro Soja vispgrädde (ovispad)
- 75 g mjölkfritt smör
- Alternativt lite flingsalt
Beskrivning
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en 20x30 cm stor bakplåt eller bakform med bakplåtspapper. Se till att kanten är ganska hög så att inte toscan rinner över sen (alternativt större form och kortare gräddning).
- I en kastrull, smält smöret och häll i mjölken. Låt det svalna lite
- I en separat bunke, blanda de torra ingredienserna väl till en homogen blandning
- Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda härligheten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Gör under tiden toscan.
Toscan
- I en kastrull, blanda alla ingredienserna och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca. 5 minuter.
- Ta ut chokladkakan ur ugnen när den är klar och häll på tosca-smeten.
- Sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått färg.
- När toscakakan ser härligt gyllenbrun ut så är det tags att ta ut den och låta den svalna en aning innan du skär den i bitar. Vänta dock inte för länge eftersom toscatäcket tenderar att spricka när det svalnat!
Färskpotatissallad med örter
Paprikasoppa med mozzarellatoast
Ingredienser
- 1 gul lök
- 1 förp grillad paprika (à ca 530 g)
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 8 skivor medelhavsbröd
- 2 förp mozzarella (à 125 g)
- 1/2 förp basilika (à 30 g)
- 1 msk smör eller olja
- 6 dl vatten
- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning
- 2 msk olivolja
- salt
- peppar
Gör så här
KESOBRÖD UTAN MJÖL
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
Skivad vitkål iugn
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Skiva vit/röd-kål
- Ringla lite olivolja, strö på pinjenötter och salta.
- Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter.
Snabba brownies
2 msk chiafrö, gärna krossade/malda
6 msk vatten
3 dl nötsmör med chokladsmak
Sötning efter smak
Chokladbitar, @zotterchoklad har vegansk och sockerfri
SÅ GÖR DU 8 STYCKEN
1. Blanda chiafrö med vatten och ställ i kylen ca 15-30 minuter.
2. Mixa chiablandningen med resterande ingredienser och blanda ner chokladbitar.
3. Klicka upp i 8 små formar och grädda på 175 grader ca. 15 minuter. Låt svalna innan du lossnar dem.
Tips! Du kan använda valfritt nöt/frösmör och blanda i 2-3 msk kakao 🤗
Vegansk kladdtoscakaka
Chokladkaka
- 150 g mjölkfritt smör (använder Carlshamn, men vissa margarin fungerar också, läs dock noga på innehållsförteckningen)
- 2 dl mandelmjölk - kan vara vilken växtmjölk som helst
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl muscovadosocker - Ger mer kolasmak men kan bytas ut mot vanligt vitt strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- En nypa salt
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en 20x30 cm stor bakplåt eller bakform med bakplåtspapper. Se till att kanten är ganska hög så att inte toscan rinner över sen (alternativt större form och korstare gräddning). *En bra idé är också att bakplåtspapperet inte fladdrar över på sidorna för mycket eftersom det då kan rinna över. Min tosca använde bakplåtspapperet som en kanal för att rymma ut genom och droppade i ugnen.. Alltså tips med formanpassat bakplåtspapper😉
- I en kastrull, smält smöret och häll i mjölken. Låt det svalna lite
- I en separat bunke, blanda de torra ingredienserna väl till en homogen blandning
- Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda härligheten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Gör under tiden toscan.
Tosca
- 200 g kokosflingor (1pkt)
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl Alpro Soja vispgrädde (ovispad)
- 75 g mjölkfritt smör
- Alternativt lite flingsalt
- I en kastrull, blanda alla ingredienserna och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca. 5 minuter.
- Ta ut chokladkakan ur ugnen när den är klar och häll på tosca-smeten.
- Sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått färg.
- När toscakakan ser härligt gyllenbrun ut så är det tags att ta ut den och låta den svalna en aning innan du skär den i bitar. Vänta dock inte för länge eftersom toscatäcket tenderar att spricka när det svalnat!
- Njuuuuuut✨
Kalljäst bröd över natten
Kalljäst bröd
500 g kallt vatten
2 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
1 1/2 tsk salt
600 g vetemjöl (+ extra till utbakning)
Bild och recept från Sara Gröndahl.
Morotssoppa med curry och sesamfrön
Ingredienser
Gör så här
- Skala och skär morötterna i skivor. Rosta sesamfröna i torr stekpanna till fin färg.
- Häll vattnet i en kastrull och lägg ner alla ingredienser i kastrullen. Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät. Smaka av med salt.
Supergoda rutor med vaniljfyllning
RECEPT Långpanna 25*35:
250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver
Fyllning:
2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
Florsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.
Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm. Platta till det lite.
Fyllning:
Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet.
Mascarponekyckling
Kladdkaka med frosting
En underbar och god festligt chokladtårta/kaka med frosting och granatäppeltopping… Uppskattat, osött och väldig god!
LCHF kladdkaka
200 g mörk choklad, minst 70%
150 g smör
1,5 dl vispgrädde
5 ägg
1 tsk vaniljextrakt
Frosting
60 g smör
150 g philadelphiaost
1/2 – 1 tsk stevia droppar
1 tsk pressad citrionjuice
Topping
Granatäpple eller hallon
-
- Värm ungnen till 160°C.
- Smörj en springform och lägg bakplåtspapper i botten, blöta gärna pappret o skrynka ihop, enklare då att lägga runt om i formen.
- Dela chokladen och lägg den tillsammans med smöret och grädden i en kastrull, värm långsamt och rör hela tiden tills chokladen har smällt.
- Låt chokladsmeten svalna lite.
- Dela äggen, vitt och gult för sig.
- Vispa gulorna fluffigt och tillsätt vanilj.
- Vispa vitorna tills det blir fast.
- Blanda ihop chokladen med äggulorna.
- Blanda ihop med de vispade äggvitorna.
- Häll smeten i formen och grädde i 15 minuter.
Till Frosting
-
- Smält smöret och blanda ihop med osten, sötning och citron.
- Bred över kakan när kakan har svalnat.
- Fördela granatäppelkärnor eller bär ovanpå vid servering.
Pepparkakor LCHF
Ingredienser
- 100 g mjukt smör
- 1 dl Ica Sötströ (mitt val)
- 1 äggula
- knappt 5 dl Ica mandelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljessens + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)
- 2 msk Santa Maria Pepparkakskryddor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
- Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
- Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
- Blanda mandelmjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
- Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
- Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
- Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
- De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.
Lägg inte formarna för nära varandra och plocka bort degen emellan (låt figurerna ligga kvar på bakplåtspappret, flytta inte dem!) och fortsätt tills all degen är ”figurad”.
Saffransbiscotti
ca 50 st
150 g sötmandel
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Sukrin + knivudd stevia eller motsvarande 2-2,5 dl socker alt inget om du inte vill ha sötade bakverk.
3 ägg
1 pkt saffran, 0,5 g
7 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljpulver, alternativt vaniljextrakt motsvarande 2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, sockerersättning och saffran poröst med elvispens vispar.
Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman mandelmjöl, bakpulver, vanilj och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Platta till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
Recept från 56kilo.se
Morotssoppa med chili och ingefära
- 500 g morötter
- ca 2 cm färsk ingefära
- 1 bit färsk chili
- 2 dl vispgrädde
- finrivet skal av 1 citron
- 1/2 gul lök
- 3 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 2 1/2 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
- 2 msk färskpressad citronjuice
- salt
- peppar
- 1 dl matyoghurt (10 %)
- färsk mejram eller persilja till garnering