Vegansk toscakaka


vegansk toscakaka
- en dröm klädd i choklad och kokoskola

 
Chokladkaka
  • 150 g mjölkfritt smör (använder Carlshamn, men vissa margarin fungerar också, läs dock noga på innehållsförteckningen)
  • 2 dl mandelmjölk - kan vara vilken växtmjölk som helst
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl muscovadosocker - Ger mer kolasmak men kan bytas ut mot vanligt vitt strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4,5 dl vetemjöl
  • En nypa salt
Tosca
  • 200 g kokosflingor (1pkt)
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl Alpro Soja vispgrädde (ovispad)
  • 75 g mjölkfritt smör
  • Alternativt lite flingsalt

Beskrivning

  1. Sätt ugnen på 200°C. Klä en 20x30 cm stor bakplåt eller bakform med bakplåtspapper. Se till att kanten är ganska hög så att inte toscan rinner över sen (alternativt större form och kortare gräddning).
  2. I en kastrull, smält smöret och häll i mjölken. Låt det svalna lite
  3. I en separat bunke, blanda de torra ingredienserna väl till en homogen blandning
  4. Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda härligheten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Gör under tiden toscan.

Toscan

  1. I en kastrull, blanda alla ingredienserna och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca. 5 minuter.
  2. Ta ut chokladkakan ur ugnen när den är klar och häll på tosca-smeten.
  3. Sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått färg.
  4. När toscakakan ser härligt gyllenbrun ut så är det tags att ta ut den och låta den svalna en aning innan du skär den i bitar. Vänta dock inte för länge eftersom toscatäcket tenderar att spricka när det svalnat!
Recept och bild från MyTaste.

Färskpotatissallad med örter


4 pers
900 g färskpotatis
 
 
Dressing
100 g färsklök eller silverlök
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 stor knippa blandade örter t ex bladpersilja, gräslök, dill
1 dl olivolja
2 msk vit balsamvinäger
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
 
Tillbehör
1 bladsalladshuvud eller 2 gemssallad
 
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft.
Repa och finhacka örterna, mät till ca 1,5 dl.
Blanda samman alla ingredienser till 
dressingen.
Skrubba och skölj potatisen noga. Koka den mjuk i saltat vatten och låt potatisen ånga av och svalna.
Skär potatisen i grova bitar och vänd i hop med dressingen.
Lägg upp potatisen på en bädd av salladsblad. garnera med örter och servera.
 
Bild och recept hämtade från https://ceccesblogg.se

Paprikasoppa med mozzarellatoast


Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 1 förp grillad paprika (à ca 530 g)
  • 2 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 8 skivor medelhavsbröd
  • 2 förp mozzarella (à 125 g)
  • 1/2 förp basilika (à 30 g)
  • 1 msk smör eller olja
  • 6 dl vatten
  • 1 1/2 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 ̊C.
Skala och hacka löken. Fräs löken i smöret i en kastrull. Rör i paprikorna med spadet, grädde, vatten och smulade buljongtärningar. Låt koka upp och låt sjuda några minuter.
Lägg brödskivorna på en plåt. Skiva mozzarellan och lägg på bröden. Ringla över olivolja, salta och peppra och sätt in i ugnen 5-10 minuter.
Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare och smaka av med salt och peppar.
Riv basilikan över toasten och servera dem med soppan.
 
Recept och bild från ICA.

KESOBRÖD UTAN MJÖL


Ca 15 bitar
500 g Keso
4 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
¾ tsk salt
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor

 
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa upp äggen lite fluffiga. Rör ner keson.
2. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt dem i äggröran. Rör om ordentligt.
3. Bred ut smeten till en rektangel på en ugnsplåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tunn.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i 18–20 min. Låt det svalna på plåten. Skär brödet i rutor med en vass kniv eller klipp med en sax. Brödet går bra att frysa in.
 
Recept och bild från Lindas bakskola.

Skivad vitkål iugn


Gör så här:
  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Skiva vit/röd-kål
  • Ringla lite olivolja, strö på pinjenötter och salta.
  • Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Mixa olivolja, salt, pressad citron och färsk persilja till en dressing. Ta ut kålen när skivorna fått fin färg och ringla på dressing.

Recept och bild hämtat från foodjunkie.

Snabba brownies


RECEPT
2 msk chiafrö, gärna krossade/malda
6 msk vatten
3 dl nötsmör med chokladsmak
Sötning efter smak
Chokladbitar, @zotterchoklad har vegansk och sockerfri
 

 
 
 

SÅ GÖR DU 8 STYCKEN
1. Blanda chiafrö med vatten och ställ i kylen ca 15-30 minuter.
2. Mixa chiablandningen med resterande ingredienser och blanda ner chokladbitar.
3. Klicka upp i 8 små formar och grädda på 175 grader ca. 15 minuter. Låt svalna innan du lossnar dem.

Tips! Du kan använda valfritt nöt/frösmör och blanda i 2-3 msk kakao 🤗
 
instagram @anna_winer
 
 

Vegansk kladdtoscakaka


24 stora bitar

Chokladkaka

  • 150 g mjölkfritt smör (använder Carlshamn, men vissa margarin fungerar också, läs dock noga på innehållsförteckningen)
  • 2 dl mandelmjölk - kan vara vilken växtmjölk som helst
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl muscovadosocker - Ger mer kolasmak men kan bytas ut mot vanligt vitt strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4,5 dl vetemjöl
  • En nypa salt
  1. Sätt ugnen på 200°C. Klä en 20x30 cm stor bakplåt eller bakform med bakplåtspapper. Se till att kanten är ganska hög så att inte toscan rinner över sen (alternativt större form och korstare gräddning). *En bra idé är också att bakplåtspapperet inte fladdrar över på sidorna för mycket eftersom det då kan rinna över. Min tosca använde bakplåtspapperet som en kanal för att rymma ut genom och droppade i ugnen.. Alltså tips med formanpassat bakplåtspapper😉 
  2. I en kastrull, smält smöret och häll i mjölken. Låt det svalna lite
  3. I en separat bunke, blanda de torra ingredienserna väl till en homogen blandning
  4. Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda härligheten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Gör under tiden toscan.

Tosca

  • 200 g kokosflingor (1pkt)
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl Alpro Soja vispgrädde (ovispad)
  • 75 g mjölkfritt smör
  • Alternativt lite flingsalt
  1. I en kastrull, blanda alla ingredienserna och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca. 5 minuter.
  2. Ta ut chokladkakan ur ugnen när den är klar och häll på tosca-smeten.
  3. Sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått färg.
  4. När toscakakan ser härligt gyllenbrun ut så är det tags att ta ut den och låta den svalna en aning innan du skär den i bitar. Vänta dock inte för länge eftersom toscatäcket tenderar att spricka när det svalnat! 
  5. Njuuuuuut✨
Receptet från Simply delish

Kalljäst bröd över natten


Kalljäst bröd

25 g färsk jäst
500 g kallt vatten
2 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
1 1/2 tsk salt
600 g vetemjöl (+ extra till utbakning)
I en stor bunke, smula jästen och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl tills du har en kladdig och ganska lös deg. Strö lite mjöl över, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 12 timmar. Baka sedan ut enligt nedan.
 
Kalljästa frallor: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ en oöm långpanna i botten av ugnen och värm sedan ugnen till 275°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 10 lika stora bitar och snurra varje del runt sig själv till runda, tighta frallor. Knåda inte! Fördela på pappersklädda plåtar. Låt vila tills ugnen är varm. Ställ in plåten mitt i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta bottenpannan. Stäng ugnsluckan snabbt! Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.
 
Kalljäst bröd i gjutjärnsgryta: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ in gjutjärnsgrytan i nedre delen av ugnen och värm sedan ugnen till 250°. När ugnen är varm, häll degen i den heta grytan, lägg på lock och grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare 20 min tills brödet har fin färg.

Bild och recept från Sara Gröndahl.


Morotssoppa med curry och sesamfrön


Ingredienser

 
600 g morötter
1.5 dl sesamfrön
1 liter vatten
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor
3 tomater, tärnade
1 kruka färsk koriander, grovt skuren (stjälk och blad)
1 lime, finrivet skal
2 buljongtärningar, höns- eller grönsaks
1 msk curry
1 tsk chiliflakes
 
 
 
 
 
 

Gör så här

  1. Skala och skär morötterna i skivor. Rosta sesamfröna i torr stekpanna till fin färg.
  2. Häll vattnet i en kastrull och lägg ner alla ingredienser i kastrullen. Låt koka tills morötterna är mjuka. Mixa soppan slät. Smaka av med salt.
Bild och recept hämtat från Mer Smak.

Supergoda rutor med vaniljfyllning


Bild och recept från niiiinis.se.
 
 

RECEPT Långpanna 25*35:

250 g smör
4½ dl mjöl
½ dl kakao
2,5 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
1½ tsk bakpulver

Fyllning:

2 ägg
300 g cream cheese
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Garnering:

Florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Vispa sedan samman det, vetemjöl, kakao, strösocker, vaniljsocker och bakpulver till en smulig deg, lite som degen till smulpaj.

Ta sedan 1/3 av smulet och täck en bakform med bakplåtspapper i botten. Jag använde en långpanna som är ca 25×35 cm. Platta till det lite.

Fyllning:

Rör ihop ägg, cream cheese, strösocker och vaniljsocker. Häll fyllningen över smulet. Strö sedan över resten av smulet.

Grädda i mitt i ugnen i ca 30 min. Låt svalna, skär sedan kakan i rutor och pudra med florsocker

Mascarponekyckling


Ingredienser
 
1 kg kyckling, skuren i bitar
Olja att steka i
Salt och  peppar 
2 grönsaksbuljongtärningar
 
1 tsk sambal oelek
1 dl Mango chatney
2 dl créme fraiche
1 ask mascarponeost
3 dl grädde
1 paprika, strimla
 
Gör så här
Stek kycklingen i lite olja och krydda. Rör i övriga ingredienser och låt allt puttra en stund. Servera med ris och sallad.
 
Recept och bild från Bevemyrs.

Kladdkaka med frosting


En underbar och god festligt chokladtårta/kaka med frosting och granatäppeltopping… Uppskattat, osött och väldig god!

LCHF kladdkaka

200 g mörk choklad, minst 70%
150 g smör
1,5 dl vispgrädde
5 ägg
1 tsk vaniljextrakt

Frosting

60 g smör
150 g philadelphiaost
1/2 – 1 tsk stevia droppar
1 tsk pressad citrionjuice

Topping
Granatäpple eller hallon

    • Värm ungnen till 160°C.
    • Smörj en springform och lägg bakplåtspapper i botten, blöta gärna pappret o skrynka ihop, enklare då att lägga runt om i formen.
    • Dela chokladen och lägg den tillsammans med smöret och grädden i en kastrull, värm långsamt och rör hela tiden tills chokladen har smällt.
    • Låt chokladsmeten svalna lite.
    • Dela äggen, vitt och gult för sig.
    • Vispa gulorna fluffigt och tillsätt vanilj.
    • Vispa vitorna tills det blir fast.
    • Blanda ihop chokladen med äggulorna.
    • Blanda ihop med de vispade äggvitorna.
    • Häll smeten i formen och grädde i 15 minuter.

Till Frosting

    • Smält smöret och blanda ihop med osten, sötning och citron.
    • Bred över kakan när kakan har svalnat.
    • Fördela granatäppelkärnor eller bär ovanpå vid servering.

Pepparkakor LCHF


Ingredienser

  • 100 g mjukt smör
  • 1 dl Ica Sötströ (mitt val)
  • 1 äggula
  • knappt 5 dl Ica mandelmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljessens + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)
  • 2 msk Santa Maria Pepparkakskryddor

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
  2. Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
  3. Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
  4. Blanda mandelmjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
  5. Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
  6. Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
  7. Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
  8. De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.

OBS! Om ni använder formar så rekommenderar jag att lägga degen på ett bakplåtspapper med plastfolie över degen och sedan kavla ut, inte för tunt.
Lägg inte formarna för nära varandra och plocka bort degen emellan (låt figurerna ligga kvar på bakplåtspappret, flytta inte dem!) och fortsätt tills all degen är ”figurad”.
Receptet från 56kilo.se

Saffransbiscotti


ca 50 st
150 g sötmandel
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Sukrin + knivudd stevia eller motsvarande 2-2,5 dl socker alt inget om du inte vill ha sötade bakverk.
3 ägg
1 pkt saffran, 0,5 g
7 dl mandelmjöl

 

2 tsk bakpulver
Vaniljpulver, alternativt vaniljextrakt motsvarande 2 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, sockerersättning och saffran poröst med elvispens vispar.
Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman mandelmjöl, bakpulver, vanilj och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Platta till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.

Recept från 56kilo.se


Morotssoppa med chili och ingefära


Ingredienser
  • 500 g morötter
  • ca 2 cm färsk ingefära
  • 1 bit färsk chili
  • 2 dl vispgrädde
  • finrivet skal av 1 citron
  • 1/2 gul lök
  • 3 msk olivolja
  • 8 dl vatten
  • 2 1/2 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
  • 2 msk färskpressad citronjuice
  • salt
  • peppar
  • 1 dl matyoghurt (10 %)
  • färsk mejram eller persilja till garnering
Skala och skiva ingefäran.
Koka upp grädden i en kastrull med ingefära och citronskal. Ta från värmen.
 
Skala morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka löken och chilin.
Fräs löken mjuk och glansig i 2/3 av oljan i en kastrull, ca 2 minuter.
Tillsätt morötterna och fräs ytterligare någon minut.
 
Häll på vatten och fond. Koka upp och låt småkoka under lock tills morötterna är mjuka.
Ta från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare.
 
Sila ner grädden i soppan. Tillsätt citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
Kan serveras med youghurt, eller keso smaksatt med ingefära.
Recept och bild från ICA
 

RSS 2.0