Bacon- och Halloumipaj

Pajdeg:
 
  • 75 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 msk kallt vatten
  • 1-2 tsk salt
Blanda alla ingredienserna tills du få en smidig klumpfri deg.
Tryck ut och förgrädda 5-10 minuter i 225.
 
Fyllning:
  • 1 paket  halloumi
  • 2 paket  bacon
  • 1 st  purjolök
  • 1 st  paprika
  • 1-2 st  tomat
  • 1 st  liten gul lök  
  • timjan, basilika
Stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
Grovhacka och stek övriga ingredienser.
 
Osttäcke:
  • 1 ägg
  • keso
  • riven ost
  • creme fraiche
Blanda till lagom konsistens.
Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet och täck med ostsmeten.
Grädda pajen 20-30 minuter i 225 grader.

Pajdeg - LCHF

Pajdeg:
  • 75 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl kokosmjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 msk kallt vatten
  • 1-2 tsk salt
Blanda alla ingredienserna till pajdeg tills Du få en smidig klumpfri deg.

Receptet härifrån.


Frökex

Kanongoda kex!
  •  2 ägg
  • 1 dl solrosfrön (rostade)
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl melonkärnor
  • 1 dl sesamfrön
  • 0,5-1 dl krossade linfrön
  • eventuellt flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen med en gaffel tills äggen har blivit lite "fluffiga".
Häll i alla frön/kärnor och rör om ordentligt. Minst 4dl frön/kärnor behövs till 2 stora ägg.
Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bred ut ett tunt lager (fungerar bra med degskrapan). [Kavla ev. med bakplåtspapper emellan]
Markera bitar med deskrapan och strö över flingsalt efter smak.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-35 minuter. Kan stå en stund på eftervärmen också.
 
Receptet hämtat från Tårtspecialisten.

Marinerad Fetaost

  • 2 paket Feta eller 1 burk Salladsost
  • 1 dl Olivolja
  • 1 msk Vittvinsvinäger
  • ½ Chilipeppar
  • 1 msk Rosépeppar
  • 1 tsk torkad Mynta
 
Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär fetaosten i bitar eller häll lagen av salladsosten. Blanda försiktigt ner osten i marinaden. Ställ kallt några timmar.
 
Recept och bild från Birgitta Höglunds mat.

Tomatchutney

  • 2 askar Plommoncocktailtomater
  • 1 gul Lök
  • 2 skivor Ekologisk Citron
  • 2 msk Citronsaft 2 msk Sukrin
  • 1 msk färsk Timjan
  • 1 tsk Chiliflingor Havssalt
Skala och dela löken i 6 klyftor. Skiva dem tunt. Dela tomaterna i 4 delar på längden. Dela citronskivorna i halvmånar och skär dem i tunna bitar. Blanda lök, citronsaft, citronbitar, sukrin och chili i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.
Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Rör försiktigt så tomaterna inte mosas. Smaksätt med timjan och lite salt. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara i kylen.
 
Kryddstark!
 
Recept och bild från Birgitta Höglunds mat.

Zucchinisallad - "potatissallad"

  • 1 liten Zucchini
  • 2 msk Smör
  • 1 msk pressad Citron
  • Havssalt och Svartpeppar
  • ½ dl Majonnäs
  • ½ dl Grädde
  • ½ dl finhackad Dill
  • 1 finhackad liten, gul Lök
  • 2 msk Kapris
Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
 
Recept och bild från Birgitta Höglunds mat.

RSS 2.0