Vegansk toscakaka
vegansk toscakaka
- en dröm klädd i choklad och kokoskola
Chokladkaka
- 150 g mjölkfritt smör (använder Carlshamn, men vissa margarin fungerar också, läs dock noga på innehållsförteckningen)
- 2 dl mandelmjölk - kan vara vilken växtmjölk som helst
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl muscovadosocker - Ger mer kolasmak men kan bytas ut mot vanligt vitt strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- En nypa salt
- 200 g kokosflingor (1pkt)
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl Alpro Soja vispgrädde (ovispad)
- 75 g mjölkfritt smör
- Alternativt lite flingsalt
Beskrivning
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en 20x30 cm stor bakplåt eller bakform med bakplåtspapper. Se till att kanten är ganska hög så att inte toscan rinner över sen (alternativt större form och kortare gräddning).
- I en kastrull, smält smöret och häll i mjölken. Låt det svalna lite
- I en separat bunke, blanda de torra ingredienserna väl till en homogen blandning
- Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda härligheten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Gör under tiden toscan.
Toscan
- I en kastrull, blanda alla ingredienserna och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca. 5 minuter.
- Ta ut chokladkakan ur ugnen när den är klar och häll på tosca-smeten.
- Sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått färg.
- När toscakakan ser härligt gyllenbrun ut så är det tags att ta ut den och låta den svalna en aning innan du skär den i bitar. Vänta dock inte för länge eftersom toscatäcket tenderar att spricka när det svalnat!
Recept och bild från MyTaste.
Kommentarer
Trackback