Tomat- och paprikasoppa med pumpafrön


Ingredienser

  • 1 finhackad lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 g mjukost med paprikasmak
  • 1 dl grädde
  • ev lite vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar
Till servering
  • 2 msk pumpafrön
  • ev krutonger

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök mjuka i en kastrull.
  2. Häll i krossade tomaterna och mixa till slät konsistens.
  3. Rör i paprikaost. Späd med grädde och ev. lite vatten. Lägg i buljongtärningen och rör om så att de löses upp. Smaka av med salt och peppar.
Till servering: Toppa med pumpafrön och ev. lite krutonger innan servering.
Bild och recept från ICA

Pulled pork (BBQ)


Bra recept på pulled pork: https://www.coop.se/recept--mat/recept/p/pulled-pork-i-hamburgerbroed/
 
 
 
Bild och recept från coop.se

Kokos- och chokladpaj


(8 bitar)
Kokos och choklad är ett radarpar att räkna med. Här i en sammetslen chokladpaj som inte kan bli enklare att förbereda eller äta upp heller för den delen.
 
Pajskal
150 g kokosolja
300 g digestivekex
2 msk kakao
 
Kokos- och chokladfyllning
400 g mörk choklad
2½ dl Alpro kokosgrädde
1½ dl ljus sirap
flingsalt
 
Topping
färska bär och frukter till
 
Pajskal
Smält kokosoljan i mikron eller i en kastrull så att den blir flytande.
Mixa digestivekexen och kakaon till smulor i en matberedare. Häll över i en bunke och blanda ner kokosoljan. Rör runt så att allt blandas väl.
Pressa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (det blir 1 dl fyllning över).
Ställ in i kylen så länge.
 
Fyllning
Hacka den mörka chokladen fint.
Koka upp grädde och ljus sirap i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner den mörka chokladen och flingsaltet. Rör runt tills du har en sammetslen, slät kräm. Häll ner krämen i pajskalet och ställ in i kylen i minst 6 timmar, hest över natten.
 
Topping
 
Dekorera pajen med valfria bär och frukter. Servera!
 
Bild och recept från Vegankocken.

Veganska pekanrutor med choklad


Veganska pekanrutor med choklad

(5 bitar)

 

 

 

 

Botten:
60-70 gram färska dadlar, urkärnade
50 gram pekannötter
½ dl riven kokos
½ dl havregryn

Chokladdopping:
ca 2 msk fibersirap gold/honung/annan liknande flytande sötning (efter smak)
1 ½ msk kokosolja
1 msk kakao

Valfri topping: pekannötter, grovhackad choklad, riven kokos 


Botten
Mixa samman alla ingredienser noga. Klä en valfri form (rätt liten) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och tryck ut massan i botten.

Chokladdopping
Vispa samman ingredienserna med en elvisp. Fördela ovanpå botten. Toppa eventuellt med valfria nötter/choklad eller dylikt. Låt stå till sig i kylskåp under minst ett par timmar. Skär i rutor.

 Recept och bild från Bakasockerfritt

Köttfärspaj med kesotäcke - bästa pajdegen!


Ingredienser

Köttfärsfyllning
  • 1 gul lök finhackad
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 2 matskedar smör eller olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
  • 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
  • 1 dl vatten
Pajbotten
  • 2 dl mandelmjöl
  • 50 ml sesamfrön
  • 50 ml kokosmjöl
  • 1 matsked fiberhusk
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 3 matskedar olivolja eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 50 ml vatten
Kesotäcke
  • 250 g keso
  • 200 g riven ost

Instruktioner

  1. Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
  2. Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
  4. Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
  5. Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing
Receptet hämtat hos Kostdoktorn.

Morotssoppa med chili och ingefära


Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner
2 msk kokosolja
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit ingefära, som din tumme ungefär
1/2 röd chili, typ spansk peppar
6 normalstora morötter (500 g)
4 dl vatten

5 dl krämig kokosmjölk
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
eller 1 msk buljongpulver av bra kvalitet
fisksås
citron

  • Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
  • Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
  • Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  • Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka.
  • Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken.
  • Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra.
Receptet från matgiken.

Avokadopaj med chili


Ingredienser
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 0.5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 0.5 tsk salt
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 ägg
  • 0.5 dl vatten
Fyllning
  • 2 avokado
  • 2.5 dl majonnäs
  • 3 ägg
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 1 röd chilipeppar
  • 0.5 tsk lökpulver
  • 1 krm salt
  • 100 g färskost
  • 125 g riven ost

 Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen formar en boll.
  • Kläm gärna fast en rund bit bakplåtspapper i springformen (26 cm i diameter), då blir det enklare att lyfta ur den färdiga pajen.
  • Bred ut degen direkt i formen. Använd en oljad slickepott eller väloljade fingrar. Du kan förgrädda pajskalet några minuter men det är inget måste.
  • Dela avokadon. Skala och kärna ur. Tärna avokadoköttet. Kärna ur chilin och hacka fint.
  • Lägg avokado och chili i en skål och blanda i övriga ingredienser. 
  • Häll i pajskalet. Grädda i 35 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna några minuter och servera med en grön sallad.
 Recept och bild från Kostdoktorn

Gratinerad aubergine med smaker


Ingredienser
 
Köttfärs/Sojafärs
5 tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger 
1 gullök
1 grönsakstärning 
2 aubergine
1 kruka basilika 
2 krm kanel 
3 krm spiskummin 
2 krm paprika pulver 
1/2 dl Alpros matlagningsgrädde 
Salt 
Peppar 
 
Till servering/gratinering 
 
Spenat 
Körsbärstomater
Riven ost/Astrid och apornas, pizza ost 
Morötter 
Balsamvinäger 
 
Gör såhär: 
 
1. Sätt ugnen på 200 grader 
 
2. Dela auberginen i två delar. Placera i mitten av ugnen och grädde ca 15 minuter.
 
3. Hacka gul lök och stek tillsammans med sojafärs till färsen fått bli mycket väl stekt. Placera i separat skål.
 
4. Hacka tomater. Stek i olivolja. När de börjar få lite färg, tillsätt balsamvinäger och låt reducera samman på låg värme. Ha i resterande ingredienser förutom basilikan. Salta och peppra efter smak.
 
5. (När auborginen fått svalna lite)
Med hjälp av en sked, gröp ut innehållet i auberginehalvorna. Grovhacka innehållet så fibrerna inte håller grönsaksköttet samman. Tillsätt i stekblandningen. 
Finhacka basilika (spara lite till servering) och rör ner.
 
6. Ta av från plattan och låt svalna ett tag innan du sedan tillsätter sojafärs. Rör om. 
 
7. Fyll auberginehalvorna. Riv lite utav Astrid och apornas ost och strö över. 
Ringla på olivolja och strö eventuellt lite flingsalt. 
Grädda i ugnen cirka 15 minuter i mitten/högt upp. 
 
8. Hacka salladen till servering hur du behagar. Skvätt på lite balsamvinäger. 
 
9. Redo att ätas!
Receptet och bilden från dicarrara

Falukorvsgratäng


 
Ingredienser
600 g falukorv
1 dl krossade tomater
4 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl skivade champinjoner
1 paprika i bitar
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
1½ dl riven ost
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Skär falukorven i månar och stek dem med vitlöken tills de tar färg.
2. Blanda ihop creme fraiche, grädde, sweet chili, krossad tomat, champinjoner, paprikan och osten. Krydda med salt & peppar. Rör sist ner såsen.
3. Gratinera i ugn 15-20 minuter.
 
Om man vill kan man blanda allt med makaroner eller ris före gratineringen.
Recept och bild hämtad från Kardemummagummans blogg.

VegoJul


Vegobullar: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/julbullar-pa-kikartor/

Pulled pork testat


http://www.tasteline.com/recept/pulled-pork-3/

Saltlakritsglass


 

Njut av saltlakritsdrömmen

Måste bara tipsa om sommarens glass: saltlakritsdrömmen. Den är inspirerad av det glassrecept som finns i Det sötaste vi hardär mangosmaken fick betyget 1000 på en skala 1 till 5 på ett barnkalas. Den här smaken går inte att betygsätta, det blir alldeles för många nollor.

  1. Vispa 3 dl grädde hårt, rör i 3 äggulor och 1-2 msk socker.
  2. Rör ut 3 msk lakritspulver och 2 tsk salmiaksalt i typ 2 msk av blandningen ovan. Smaka lite av detta. Det blir som Lakritsal – galet gott.
  3. Rör ner lakritsröran i gräddblandningen. Stoppa i frysen i typ 2-3 timmar.
  4. Ta ut ur frysen. Rör runt lite. Det ska vara kallt och fruset, men fortfarande krämigt. NJUT!!!

Äggulan förvandlar saltlakritsdrömmen till en vitaminbomb, dessutom är det bara en åttondel så mycket socker som i köpeglass. Men jag måste utfärda en varning, den är ändå smått beroendeframkallande.

Vill du ha chokladglass smälter du istället 100 gram choklad med lite neutralt kokosfett försiktigt i mikron. Sedan rör du ner chokladen i gräddblandningen och fryser röran tills den blir lagom krämig. Får betyget 5, men det kan bli lite högre om glassen serveras med färska jordgubbar.

 

Hämtat från http://ettsotareblod.se/njut-av-sommaren-och-varldens-godaste-saltlakritsglass/


Vridna västerbottenssticks


2 plattor fryst smördeg (eller färsk)
(mjöl till utbakning)
1 uppvispat ägg
3-4 dl riven västerbottenost
1/2-1 dl vallmo- eller sesamfrön

1. Tina smördegsplattorna.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Arbeta med en smördegsplatta i taget. Lägg smördegen på en mjölad skärbräda. Kavla ut den till ca 19*19 cm. Pensla med uppvispat ägg och strö över 1/4 av osten och 1/4 av vallmofröna. Tryck till försiktigt. Vänd och gör samma sak med andra sidan. 
4. Skär smördegsplattan på tvären i ca 2 cm breda stänger. Dra ut stängerna till dubbel längd (detta missade jag), vrid dem till "spiraler" och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
 
Receptet från Malins Diner.
Jag använde blått vallmofrö, vilket blir väldigt vackert.
Med färdig smördeg gjorde jag 2 cm rimpor på kortsidan och delade dem i två på längden.
Bra format!

Nötkaka med mörkchoklad


Nötkaka med mörkchoklad

Till en kaka:

  • 100 g mandel, grovt hackat
  • 100g valnötter, grovt hackat
  • 100g hasselnötter, grovt hackat
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 100g mörk choklad, minst 70%, i bitar
  • 1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
  • 0,5 dl blåbär eller hallon (kan uteslutas)
  • 6 ägg
  • 100g philadelphiaost
  • 200g smör, rumstempererat

 Gör så här:

  1. Värm ugnen till 180°C.
  2. Blanda ihop nötter, mandelmjöl och vanilj.
  3. Seperera äggvitan från gulan.
  4. Vispa ihop äggulorna med smöret.
  5. Blanda ihop ägg och smör med nötterna.
  6. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  7. Rör ner äggvitorna i nötblandningen.
  8. Rör även ner chokladbitarna och blåbär.
  9. Smörj eller klä en springform med smör eller bakplåtspapper och häll i kakblandningen.
  10. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
  11. Låt svalna och servera som är, med vispgrädde eller med kokosmjölk.

Ädelgryta


Ingredienser:

  • 500-600g skinkstek
  • 2 msk smör
  • 75g ädelost
  • 1 dl tomatkross/puré
  • 3 dl buljong
  • 2 dl creme fraiche
  • 100g färska champinjoner
  • 1 grön paprika
  • ½ tsk oregano
  • 2 msk klippt persilja
  • ev. salt

Gör så här:

Skär köttet i strimlor eller tärningar. Bryn i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.
Smula ner ädelosten.
Tillsätt tomatpuré och buljong.
Låt koka på svag värme under lock ca: 15 minuter.

Rör ner crème fraiche i grytan.
Tillsätt skivade champinjoner och tärnad paprika.
Krydda med oregano.
Låt koka i ytterligare ca 5 minuter.
Smaksätt ev med salt. Strö över persilja.
Servera med ris och sallad.
Receptet och bilden hämtat från Matklubben.

RSS 2.0