Rödbetsspaghetti med rucola och parmesan


4 portioner
  • 500 g rödbetsspaghetti/rotsakswok
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g rucola
  • 3 dl finriven parmesan
  • 40 g pinjenötter, torrostade
1
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner rödbetorna i det kokande vattnet och låt koka ca 2 min. Häll av vattnet i ett durkslag och låt ånga av.
2
Vänd runt rödbetsspagettin med olja och salt. Varva med rucola, parmesan och pinjenötter på ett stort fat eller tallrikar.
Hämtat från Coops Mer smak februari 2018.

Börek


Börek (Spenat- och fetaostfyllda filodegssnurror)

 
Ingredienser
  • 6 färska filodegsark
  • 200 g färsk spenat
  • 0.5 purjolök, tunt strimlad
  • 1 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 tsk nymalen svartpeppar
  • 150 g fetaost
Till pensling
  • 1 ägg
  • 0.5 dl yoghurt (12 %)
  • 2 msk olivolja eller 25 g smält smör
Garnering
  • 1 äggula
  • 1 msk sesamfrön, gärna vita och svarta
1

Sätt ugnen på 200˚. Fräs lök och spenat i olja tills spenaten sjunkit ihop. Salta, peppra och stek tills all vätska är borta. Häll upp i en skål och smula ner fetaosten. Rör om och låt svalna.

2

Vispa ihop ägg, yoghurt och olja/ smält smör. Lägg ut ett filodegsark och pensla med äggvispet. Lägg en strimma av spenatfyllningen (ca 1/2 dl) på kanten vid långsidan.

3

Rulla ihop filodegen till en rulle och rulla sedan ihop till en snäcka. Gör likadant med resterande filodegsark. Pensla med äggula och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Serveras varma eller kalla.

Hämtat från Coops Mer smak februari 2018

Somrig grönsallad med sparris och ägg


 
Sallad (8 portioner)
  • 800 g färskpotatis
  • 4 ägg
  • 1 knippa grön sparris
  • 70 g salladsmix
  • 1 knippa rädisor, skivade
Dressing
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl finriven västerbottensost
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Koka potatisen i saltat vatten. Mixa ihop alla ingredienser till dressingen. Lägg äggen i en kastrull med vatten och låt koka 6 min för en krämig gula.
  2. Ansa sparrisen och lägg den i kokande saltat vatten. Låt koka 3 min och skölj av i kallt vatten. Dela i tre bitar.
  3. Fördela alla grönsaker på ett fat med potatis och äggen delade i halvor. Ringla över dressingen.
 
Recept och bild hämtade från coop.

Veganska Kärleksmums


Ingredienser: 

  • 150 g mjölkfritt smör
  • 2 dl mjölk – havre, cashew, mandel, soja
  • 2.5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 4.5 dl vetemjöl

Glasyr:

  • 150 g mjölkfritt smör
  • 0.75 dl espresso
  • 2 msk kakao
  • 5 dl florsocker

+ 1-2 dl riven kokos till garnering

  1. Kakan: Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en bakform med bakplåtspapper, 20×30 cm.
  2. Smält smöret och rör ner mjölken.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner smörblandningen och rör ihop en klumpfri smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter.

 

  1. Glasyr: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Rör till en slät smet och bred den sedan över kakan.
  2. Strö över kokos och låt sedan kakan stelna helt i kylskåp innan du skär den i bitar.
Hämtad från Fridas bakblogg.

Chokladbollar raw


Ca 15 stycken
  • 8-10 dadlar
  • 2 msk torkade blåbär (om det utesluts, använd 10 dadlar)
  • 2 dl mandelmjöl
  • 3 msk kokosfett
  • 3 msk ekologisk kakao
  • 1 msk espresso eller starkt kaffe
  • 2 tsk ekologiskt vaniljpulver eller vaniljextrakt

Tillsätt ev 1-2 msk vatten (om smeten blir för hård).
För vuxen smak, smaksätt med 1 msk mörk rom eller amaretto.

Topping: kokosflingor eller/och 70% mörk choklad, hackad mandel

Mixa alla ingredienser i en matberedare med knivar. Ställ kallt en halvtimme innan små bollar rullas.
Rulla i kokos alternativt rulla i smält choklad och strö hackad mandel ovanpå.
Förvara kallt.

 

Från Åse på 56kilo.


Tomat- och paprikasoppa med pumpafrön


Ingredienser

  • 1 finhackad lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk krossade tomater
  • 200 g mjukost med paprikasmak
  • 1 dl grädde
  • ev lite vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar
Till servering
  • 2 msk pumpafrön
  • ev krutonger

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök mjuka i en kastrull.
  2. Häll i krossade tomaterna och mixa till slät konsistens.
  3. Rör i paprikaost. Späd med grädde och ev. lite vatten. Lägg i buljongtärningen och rör om så att de löses upp. Smaka av med salt och peppar.
Till servering: Toppa med pumpafrön och ev. lite krutonger innan servering.
Bild och recept från ICA

Pulled pork (BBQ)


Bra recept på pulled pork: https://www.coop.se/recept--mat/recept/p/pulled-pork-i-hamburgerbroed/
 
 
 
Bild och recept från coop.se

Kokos- och chokladpaj


(8 bitar)
Kokos och choklad är ett radarpar att räkna med. Här i en sammetslen chokladpaj som inte kan bli enklare att förbereda eller äta upp heller för den delen.
 
Pajskal
150 g kokosolja
300 g digestivekex
2 msk kakao
 
Kokos- och chokladfyllning
400 g mörk choklad
2½ dl Alpro kokosgrädde
1½ dl ljus sirap
flingsalt
 
Topping
färska bär och frukter till
 
Pajskal
Smält kokosoljan i mikron eller i en kastrull så att den blir flytande.
Mixa digestivekexen och kakaon till smulor i en matberedare. Häll över i en bunke och blanda ner kokosoljan. Rör runt så att allt blandas väl.
Pressa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (det blir 1 dl fyllning över).
Ställ in i kylen så länge.
 
Fyllning
Hacka den mörka chokladen fint.
Koka upp grädde och ljus sirap i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner den mörka chokladen och flingsaltet. Rör runt tills du har en sammetslen, slät kräm. Häll ner krämen i pajskalet och ställ in i kylen i minst 6 timmar, hest över natten.
 
Topping
 
Dekorera pajen med valfria bär och frukter. Servera!
 
Bild och recept från Vegankocken.

Veganska pekanrutor med choklad


Veganska pekanrutor med choklad

(5 bitar)

 

 

 

 

Botten:
60-70 gram färska dadlar, urkärnade
50 gram pekannötter
½ dl riven kokos
½ dl havregryn

Chokladdopping:
ca 2 msk fibersirap gold/honung/annan liknande flytande sötning (efter smak)
1 ½ msk kokosolja
1 msk kakao

Valfri topping: pekannötter, grovhackad choklad, riven kokos 


Botten
Mixa samman alla ingredienser noga. Klä en valfri form (rätt liten) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och tryck ut massan i botten.

Chokladdopping
Vispa samman ingredienserna med en elvisp. Fördela ovanpå botten. Toppa eventuellt med valfria nötter/choklad eller dylikt. Låt stå till sig i kylskåp under minst ett par timmar. Skär i rutor.

 Recept och bild från Bakasockerfritt

Köttfärspaj med kesotäcke - bästa pajdegen!


Ingredienser

Köttfärsfyllning
  • 1 gul lök finhackad
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 2 matskedar smör eller olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
  • 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
  • 1 dl vatten
Pajbotten
  • 2 dl mandelmjöl
  • 50 ml sesamfrön
  • 50 ml kokosmjöl
  • 1 matsked fiberhusk
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 3 matskedar olivolja eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 50 ml vatten
Kesotäcke
  • 250 g keso
  • 200 g riven ost

Instruktioner

  1. Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
  2. Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
  4. Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
  5. Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing
Receptet hämtat hos Kostdoktorn.

Morotssoppa med chili och ingefära


Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner
2 msk kokosolja
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit ingefära, som din tumme ungefär
1/2 röd chili, typ spansk peppar
6 normalstora morötter (500 g)
4 dl vatten

5 dl krämig kokosmjölk
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
eller 1 msk buljongpulver av bra kvalitet
fisksås
citron

  • Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
  • Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
  • Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  • Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka.
  • Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken.
  • Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra.
Receptet från matgiken.

Avokadopaj med chili


Ingredienser
  • 2 dl mandelmjöl
  • 0.5 dl sesamfrön
  • 0.5 dl kokosmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 0.5 tsk salt
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • 1 ägg
  • 0.5 dl vatten
Fyllning
  • 2 avokado
  • 2.5 dl majonnäs
  • 3 ägg
  • 2 msk färsk koriander, hackad
  • 1 röd chilipeppar
  • 0.5 tsk lökpulver
  • 1 krm salt
  • 100 g färskost
  • 125 g riven ost

 Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175 grader. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen formar en boll.
  • Kläm gärna fast en rund bit bakplåtspapper i springformen (26 cm i diameter), då blir det enklare att lyfta ur den färdiga pajen.
  • Bred ut degen direkt i formen. Använd en oljad slickepott eller väloljade fingrar. Du kan förgrädda pajskalet några minuter men det är inget måste.
  • Dela avokadon. Skala och kärna ur. Tärna avokadoköttet. Kärna ur chilin och hacka fint.
  • Lägg avokado och chili i en skål och blanda i övriga ingredienser. 
  • Häll i pajskalet. Grädda i 35 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna några minuter och servera med en grön sallad.
 Recept och bild från Kostdoktorn

Gratinerad aubergine med smaker


Ingredienser
 
Köttfärs/Sojafärs
5 tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger 
1 gullök
1 grönsakstärning 
2 aubergine
1 kruka basilika 
2 krm kanel 
3 krm spiskummin 
2 krm paprika pulver 
1/2 dl Alpros matlagningsgrädde 
Salt 
Peppar 
 
Till servering/gratinering 
 
Spenat 
Körsbärstomater
Riven ost/Astrid och apornas, pizza ost 
Morötter 
Balsamvinäger 
 
Gör såhär: 
 
1. Sätt ugnen på 200 grader 
 
2. Dela auberginen i två delar. Placera i mitten av ugnen och grädde ca 15 minuter.
 
3. Hacka gul lök och stek tillsammans med sojafärs till färsen fått bli mycket väl stekt. Placera i separat skål.
 
4. Hacka tomater. Stek i olivolja. När de börjar få lite färg, tillsätt balsamvinäger och låt reducera samman på låg värme. Ha i resterande ingredienser förutom basilikan. Salta och peppra efter smak.
 
5. (När auborginen fått svalna lite)
Med hjälp av en sked, gröp ut innehållet i auberginehalvorna. Grovhacka innehållet så fibrerna inte håller grönsaksköttet samman. Tillsätt i stekblandningen. 
Finhacka basilika (spara lite till servering) och rör ner.
 
6. Ta av från plattan och låt svalna ett tag innan du sedan tillsätter sojafärs. Rör om. 
 
7. Fyll auberginehalvorna. Riv lite utav Astrid och apornas ost och strö över. 
Ringla på olivolja och strö eventuellt lite flingsalt. 
Grädda i ugnen cirka 15 minuter i mitten/högt upp. 
 
8. Hacka salladen till servering hur du behagar. Skvätt på lite balsamvinäger. 
 
9. Redo att ätas!
Receptet och bilden från dicarrara

Falukorvsgratäng


 
Ingredienser
600 g falukorv
1 dl krossade tomater
4 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl skivade champinjoner
1 paprika i bitar
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar
1½ dl riven ost
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form. Skär falukorven i månar och stek dem med vitlöken tills de tar färg.
2. Blanda ihop creme fraiche, grädde, sweet chili, krossad tomat, champinjoner, paprikan och osten. Krydda med salt & peppar. Rör sist ner såsen.
3. Gratinera i ugn 15-20 minuter.
 
Om man vill kan man blanda allt med makaroner eller ris före gratineringen.
Recept och bild hämtad från Kardemummagummans blogg.

VegoJul


Vegobullar: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/julbullar-pa-kikartor/

RSS 2.0