Kokos- och chokladpaj

(8 bitar)
Kokos och choklad är ett radarpar att räkna med. Här i en sammetslen chokladpaj som inte kan bli enklare att förbereda eller äta upp heller för den delen.
 
Pajskal
150 g kokosolja
300 g digestivekex
2 msk kakao
 
Kokos- och chokladfyllning
400 g mörk choklad
2½ dl Alpro kokosgrädde
1½ dl ljus sirap
flingsalt
 
Topping
färska bär och frukter till
 
Pajskal
Smält kokosoljan i mikron eller i en kastrull så att den blir flytande.
Mixa digestivekexen och kakaon till smulor i en matberedare. Häll över i en bunke och blanda ner kokosoljan. Rör runt så att allt blandas väl.
Pressa ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (det blir 1 dl fyllning över).
Ställ in i kylen så länge.
 
Fyllning
Hacka den mörka chokladen fint.
Koka upp grädde och ljus sirap i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll ner den mörka chokladen och flingsaltet. Rör runt tills du har en sammetslen, slät kräm. Häll ner krämen i pajskalet och ställ in i kylen i minst 6 timmar, hest över natten.
 
Topping
 
Dekorera pajen med valfria bär och frukter. Servera!
 
Bild och recept från Vegankocken.

Veganska pekanrutor med choklad

Veganska pekanrutor med choklad

(5 bitar)

 

 

 

 

Botten:
60-70 gram färska dadlar, urkärnade
50 gram pekannötter
½ dl riven kokos
½ dl havregryn

Chokladdopping:
ca 2 msk fibersirap gold/honung/annan liknande flytande sötning (efter smak)
1 ½ msk kokosolja
1 msk kakao

Valfri topping: pekannötter, grovhackad choklad, riven kokos 


Botten
Mixa samman alla ingredienser noga. Klä en valfri form (rätt liten) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och tryck ut massan i botten.

Chokladdopping
Vispa samman ingredienserna med en elvisp. Fördela ovanpå botten. Toppa eventuellt med valfria nötter/choklad eller dylikt. Låt stå till sig i kylskåp under minst ett par timmar. Skär i rutor.

 Recept och bild från Bakasockerfritt

Köttfärspaj med kesotäcke - bästa pajdegen!

Ingredienser

Köttfärsfyllning
  • 1 gul lök finhackad
  • 1 vitlöksklyfta finhackad
  • 2 matskedar smör eller olivolja
  • 600 g nötfärs
  • 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
  • 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
  • 1 dl vatten
Pajbotten
  • 2 dl mandelmjöl
  • 50 ml sesamfrön
  • 50 ml kokosmjöl
  • 1 matsked fiberhusk
  • 1 tesked bakpulver
  • 1 kryddmått salt
  • 3 matskedar olivolja eller rapsolja
  • 1 ägg
  • 50 ml vatten
Kesotäcke
  • 250 g keso
  • 200 g riven ost

Instruktioner

  1. Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
  2. Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
  4. Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
  5. Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing
Receptet hämtat hos Kostdoktorn.

Morotssoppa med chili och ingefära

Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner
2 msk kokosolja
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit ingefära, som din tumme ungefär
1/2 röd chili, typ spansk peppar
6 normalstora morötter (500 g)
4 dl vatten

5 dl krämig kokosmjölk
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
eller 1 msk buljongpulver av bra kvalitet
fisksås
citron

  • Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
  • Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar.
  • Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
  • Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
  • Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka.
  • Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken.
  • Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra.
Receptet från matgiken.

RSS 2.0