Kalljäst bröd över natten

Kalljäst bröd

25 g färsk jäst
500 g kallt vatten
2 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
1 1/2 tsk salt
600 g vetemjöl (+ extra till utbakning)
I en stor bunke, smula jästen och blanda ut den i vattnet. Tillsätt olja, salt och mjöl tills du har en kladdig och ganska lös deg. Strö lite mjöl över, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 12 timmar. Baka sedan ut enligt nedan.
 
Kalljästa frallor: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ en oöm långpanna i botten av ugnen och värm sedan ugnen till 275°. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 10 lika stora bitar och snurra varje del runt sig själv till runda, tighta frallor. Knåda inte! Fördela på pappersklädda plåtar. Låt vila tills ugnen är varm. Ställ in plåten mitt i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta bottenpannan. Stäng ugnsluckan snabbt! Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.
 
Kalljäst bröd i gjutjärnsgryta: Ta ut degen i rumstemperatur. Ställ in gjutjärnsgrytan i nedre delen av ugnen och värm sedan ugnen till 250°. När ugnen är varm, häll degen i den heta grytan, lägg på lock och grädda i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare 20 min tills brödet har fin färg.

Bild och recept från Sara Gröndahl.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0