Supergod kyckling

Till 4 personer:

600-700 gram kycklingfile
smör
salt och peppar
 
2 dl creme fracihe
2 1/2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kycklingfond
10 soltorkade tomater
1/2 msk dill ( fryst ok)
+ salt & peppar
1 msk pressad citronsaft ( mer eller mindre efter smak & tycke)
 

Gör så här:

Skär kycklingfileen i lagom stora bitar och smörstek den med salt och peppar tills den får en fin färg.
Efterstek i 180 grader 25-30 minuter.
Värm upp en kastrull med crème fraîche, grädde, fond, klipp ner soltorkade tomater, dill och smaka av med salt och peppar & citronsaft.
Slå såsen över kycklinge och hetta upp.

Eller:

Ställ ugnen på 180 grader.
Skär kycklingfileen i lagom stora bitar och smörstek den med salt och peppar tills den får en fin färg.
Lägg kycklingen i en ugnsform.
Värm upp en kastrull med crème fraîche, grädde, fond, klipp ner soltorkade tomater, dill och smaka av med salt och peppar & citronsaft.
Ställ in i ugnen i cirka 25-35 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Orginalreceptet från Jennys matblogg.

Kaffekladdkaka

Ingredienser:

  • 150 g Smör
  • 1 dl kakao
  • 2 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 msk hela kaffebönor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kallt, starkt kaffe
  • 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret och rör ner kakao.
Vispa ägg och socker pösigt.
Krossa kaffebönorna i en mortel.
Rör ner kaffekross, vaniljsocker, kakaoblandning, kaffe och mjöl i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda i mitten av ugnen 25–30 min.
Garnera ev med chokladbönor eller hackad mörk choklad medan kakan fortfarande är varm. Låt kakan kallna.
 
Receptet och bilden hämtat från Arla.

Vegansk sockerkaka (med bär)

Ingredienser

 
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 2 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk vaniljsocker
  • 60 g vegetabiliskt margarin eller 4 msk rapsolja
  • 1 dl soja/havregrädde eller sojamjölk
  • 1 3/4-2 dl sojamjölk

Gör så här:

Smält margarinet, blanda med grädde/mjölk..
Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker.
Vispa med elvisp ner margarin, sojagrädde och sojamjölk.
Vispa ihop någon minut.
Häll i en smord, bröad kakform och grädda i 175 grader 25-30 minuter.
Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig.
Låt kakan svalna innan du tar av kanten och serverar.
Gräddar du kakan i en avlång form så tar den 30-40 minuter att bli klar.
Till tårta delar du kakan i två bottnar med en tandad stor kniv eller en tårtdelare.
 

Bärkaka:

Smula ihop
  • 75 gram mjölkfritt margarin,
  • 1 dl vetemjöl,
  • 1 dl havregryn och
  • 2 msk socker.
Följ receptet på sockerkaka men vänd ner 2 dl bär (färska eller frysta) i smeten.
Häll upp i den smorda formen och strö på smultoppingen.
Kakan kan behöva en stund längre tid i ugnen då smeten blir lösare av bären.
 
Jag hade en form som var 20 cm och gräddade mer än 45 minuter. Trots det var kakan ogrädadd i mitten.
dessutom förbrukade jag bara hälften av strösslet, vilket skulle indikera för liten yta.
Annars mycket god.
Receptet och bilden hämtat från Vegania.

Coleslaw (LCHF)

Ingredienser

  • 7 dl finstrimlad vitkål
  • 1 liten morot
  • 1 dl crème fraiche (lätt eller vanlig)
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1 tsk fransk senap
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm grovmald svartpeppar
  • ev. 1 liten rödlök

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen riktigt tunt, med osthyvel.
    (eller använd matberedare med den tunnaste skärskivan)
  2. Skala moroten och riv den fint på rivjärn. Skala, dela och skiva rödlöken mycket tunt.
  3. Rör samman crème fraiche, majonnäs och senap. Smaksätt med socker salt och peppar.
  4. Blanda vitkål, morot, lök och majonnässåsen. Låt salladen stå kallt ett tag.
Receptet modifierat från ICA.

Småfranska (LCHF)

Ingredienser till 12 st

  • 3 dl mandelmjöl
  • 4 msk sesamfrön (eller melonkärnor, eller...)
  • 4 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 4 ägg
  • 2 dl creme fraich/rysk youghurt
  • 4 msk smält koksfett/rapsolja

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Vispa ihop ägg, creme fraiche och fett
  • Blanda det torra och rör ner i äggsmeten
  • Låt svälla i ca 5 minuter
  • Blöt händerna lätt och forma bollar som läggs på bakplåtspapper
  • Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter
  • Låt svalan på galler under bakduk
Om man väger blir det lämpligt med ca 55g smet per bulle. då blir det 12 bullar + en lite mindre.

Rödbetsbourguignon

Ingredienser

  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 8 små rödbetor, skalade och skurna i klyftor (vi använde polkabetor)
  • 6 morötter, skurna i stora bitar
  • 3 lagerblad
  • 2 kvistar timjan havssalt och nymald svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl rödvin (ta veganvin om du är vegan)
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 400 g puylinser (5 dl)
  • 1 l vatten
  • 1 nypa havssalt
  • 2 msk kallpressad olivolja
  • 2-3 portabellosvampar, skivade
  • 10 skogschampinjoner
  • 10 pärllökar, skalade
  • 2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten kvistar timjan, bladen repade, till garnering

Gör så här:

  1. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan och salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då.
  2. Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.

  3. Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15–20 minuter. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara.

  4. Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.

  5. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge.

  6. Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar.

  7. Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 minuter.

  8. Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering. Fördela grytan i 4 skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.
Receptet och bild från http://www.recept.nu/nyhetsmorgon/green-kitchen-stories/rodbetsbourguignon/

RSS 2.0