Morotssoppa med chili och ingefära
Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner
2 msk kokosolja
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit ingefära, som din tumme ungefär
1/2 röd chili, typ spansk peppar
6 normalstora morötter (500 g)
4 dl vatten
5 dl krämig kokosmjölk
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
eller 1 msk buljongpulver av bra kvalitet
fisksås
citron
- Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
- Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar.
- Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
- Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
- Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka.
- Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken.
- Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra.
Receptet från matgiken.
Kommentarer
Trackback