Köttfärspaj med kesotäcke - bästa pajdegen!
Ingredienser
Köttfärsfyllning
- 1 gul lök finhackad
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 2 matskedar smör eller olivolja
- 600 g nötfärs
- 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
- 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
- 1 dl vatten
Pajbotten
- 2 dl mandelmjöl
- 50 ml sesamfrön
- 50 ml kokosmjöl
- 1 matsked fiberhusk
- 1 tesked bakpulver
- 1 kryddmått salt
- 3 matskedar olivolja eller rapsolja
- 1 ägg
- 50 ml vatten
Kesotäcke
- 250 g keso
- 200 g riven ost
Instruktioner
- Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
- Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
- Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
- Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
- Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing
Receptet hämtat hos Kostdoktorn.
Kommentarer
Trackback