Kokos- och chokladpaj
flingsalt
färska bär och frukter till
Hacka den mörka chokladen fint.
Veganska pekanrutor med choklad
Veganska pekanrutor med choklad
(5 bitar)
Botten:
60-70 gram färska dadlar, urkärnade
50 gram pekannötter
½ dl riven kokos
½ dl havregryn
Chokladdopping:
ca 2 msk fibersirap gold/honung/annan liknande flytande sötning (efter smak)
1 ½ msk kokosolja
1 msk kakao
Valfri topping: pekannötter, grovhackad choklad, riven kokos
Botten
Mixa samman alla ingredienser noga. Klä en valfri form (rätt liten) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och tryck ut massan i botten.
Chokladdopping
Vispa samman ingredienserna med en elvisp. Fördela ovanpå botten. Toppa eventuellt med valfria nötter/choklad eller dylikt. Låt stå till sig i kylskåp under minst ett par timmar. Skär i rutor.
Köttfärspaj med kesotäcke - bästa pajdegen!
Ingredienser
- 1 gul lök finhackad
- 1 vitlöksklyfta finhackad
- 2 matskedar smör eller olivolja
- 600 g nötfärs
- 1 matsked torkad oregano eller torkad basilika
- 4 matskedar tomatpuré, röd pesto eller ajvar relish
- 1 dl vatten
- 2 dl mandelmjöl
- 50 ml sesamfrön
- 50 ml kokosmjöl
- 1 matsked fiberhusk
- 1 tesked bakpulver
- 1 kryddmått salt
- 3 matskedar olivolja eller rapsolja
- 1 ägg
- 50 ml vatten
- 250 g keso
- 200 g riven ost
Instruktioner
- Börja med att tillaga köttfärsröran. Stek lök och vitlök i olja på medelvärme tills löken är mjuk och fått lite färg. Lägg i köttfärsen och bryn vidare. Salta och peppra och rör i örtkryddan.
- Tillsätt tomatpuré, pesto eller ajvar relish – ta vad du har hemma. Tillsätt vattnet. Sänk värmen och låt puttra i minst 20 minuter medan du gör pajdegen.
- Sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen blir som en boll. Har du ingen mixer går det lika bra att blanda ihop degen för hand med en gaffel.
- Kläm fast en bit bakplåtspapper i en springform (24–26 cm i diameter) oxh smörj botten och kanter med lite olja eller smör. Bred ut degen i formen. Använd en slickepott eller väloljade fingrar.
- Du kan förgrädda pajbottnen några minuter men det är inget måste. Bred köttfärsen i pajbottnen. Blanda keso och ost och bred över. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen eller tills pajen fått fin färg. Servera med en härlig grönsallad och dressing
Morotssoppa med chili och ingefära
Morotssoppa med chili och ingefära, 4 portioner
2 msk kokosolja
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 bit ingefära, som din tumme ungefär
1/2 röd chili, typ spansk peppar
6 normalstora morötter (500 g)
4 dl vatten
5 dl krämig kokosmjölk
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
eller 1 msk buljongpulver av bra kvalitet
fisksås
citron
- Börja med att skala lök, vitlök, ingefära och morötter. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna.
- Tärna/skiva grönsakerna i mindre bitar.
- Hetta upp kokosoljan i en stor kastrull. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och chili och låt fräsa ett par minuter utan att ta färg.
- Lägg ner morötterna i kastrullen och låt fräsa ytterligare ett par minuter.
- Slå på vattnet, hälften av kokosmjölken och tillsätt buljongen. Låt koka upp och småkoka under lock 10–15 minuter, så att morötterna blir mjuka.
- Mixa soppan slät med mixerstav. Avsluta med att mixa ner den kvarvarande kokosmjölken.
- Smaka av med några generösa stänk fisksås för sälta och umami och lite pressad citron för syra.