Kardemumma- & hallonrutor i långpanna

Ca 24 bitar
 
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 dl mjölk
  • 2 tsk kardemumma
  • 5 dl vetemjöl
  • 1–2 dl hallon

Garnering
florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt bakpulver, mjölk, kardemumma och vetemjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
Bred ut smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Sprid ut hallonen på smeten och tryck ner dem lite lätt (sockra ovanpå om du vill ha dem lite sötare).
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min.
Skär i rutor när den svalnat.
Ät rutorna som de är eller servera dem med en klick vispgrädde eller vaniljsås.
Recptet och bilden från Tidningen Hembakat.

Lakritstryffel

Lakritstryffel
  • 200 gram mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk lakritspulver
  • ca 1tsk flingsalt
Finhacka chokladen.
Koka upp grädden och ta bort kastrullen från plattan (väldigt viktigt annars skär sig gärna chokladen om det blir för varmt) och ha i den finhackade chokladen och rör om så chokladen smälter.
Smaksätt med lakritspulver och rör om ordentligt.
 
 
Häll chokladsmeten i en platsfolieklädd form.
 
Fördela ut flingsaltet över chokladen.
 
Ställ in i kylen och låt stå i några timmar, ta ut och forma eller skär tryffeln som du vill ha den.
 
Rulla i kakao.
 
 
Receptet från Jimps & Millis LCHF.

Pestobakad lax med marinerad rödlök

 

Ingredienser

4-6 portioner

  • 600 g lax i bit
  • 2 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine , till laxen
  • salt
  • peppar

Pesto

  • 50 gram pinjenötter
  • 2 kruka(or) basilika
  • 2 dl olivolja gourmetsalt,
  • ev svartpeppar från kvarn
Mixas. Blanda i
  • 100 gram parmesanost

Marinerad rödlök

  • 3 rödlökar, skalade
  • 4 msk Zeta Olivolja , till rödlöken
  • saft från 1 citron
  • salt
  • peppar
Skär rödlöken i 1 cm tjocka skivor. Stek snabbt i varm stekpanna på ena sidan i lite olivolja. Lägg sedan upp på fat och pressa över citron. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Låt marinera minst 30 minuter.

Så här gör du

Marinera rödlöken.

Gnid in laxen med olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsfast form. Lägg på pesto och baka i ugn på 100°C ca 35 minuter. Kontrollera med en gaffel att laxen är klar.
Servera laxen på ett fat. Garnera med rödlöken.

Recept och bild hämtad från Zeta. Pestoreceptet hämtat från Tasteline.


Aubergine- & fetaostgratäng

 Ingredienser
  • 1 aubergine
  • 1 lök
  • 3-4 tomater
  • 4 dl creme fraiche
  • basilika eller oregano
  • salt och peppar
  • fetaost
  • 2-3 dl riven ost

Värm ugnen till 200°C

 

Tomatsalsa:
Skålla  och skala tomaterna. Hacka tomater och lök och fräs i ca 50g smör. Tillsätt salt, peppar, basilika. Fräs i några minuter.

 

Gratängen:
Dela augergine i cm tjocka skivor, smält smör i en stekpanna och stek aubergine på båda sidorna tills den får fin färg.

 

I en ugnsform lägg ett lager aubergine, häll över hälften av tomatsalsan. Klicka på creme fraiche, så att hälften används. Smula hälften av fetaosten ovanpå. Gör sedan ett lager till. Avsluta med först fetaost och sen rivenost längst upp.

Gratinera i ugnen i ca 20-30 min så att gratängen får fin färg. Servera till grillat eller stekt kött/kyckling/fisk!

Receptet hämtat från LifeZone


RSS 2.0