Kardemumma- & hallonrutor i långpanna
- 125 g smör, rumsvarmt
- 2 dl strösocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl mjölk
- 2 tsk kardemumma
- 5 dl vetemjöl
- 1–2 dl hallon
Garnering
florsocker
Bred ut smeten i en långpanna, ca 25 x 35 cm, klädd med bakplåtspapper.
Sprid ut hallonen på smeten och tryck ner dem lite lätt (sockra ovanpå om du vill ha dem lite sötare).
Grädda kakan längst ner i ugnen i 35–40 min.
Lakritstryffel
- 200 gram mörk choklad
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 tsk lakritspulver
- ca 1tsk flingsalt
Pestobakad lax med marinerad rödlök
Ingredienser
4-6 portioner
- 600 g lax i bit
- 2 msk Zeta Olivolja Classico Extra Vergine , till laxen
- salt
- peppar
Pesto
- 50 gram pinjenötter
- 2 kruka(or) basilika
- 2 dl olivolja gourmetsalt,
- ev svartpeppar från kvarn
- 100 gram parmesanost
Marinerad rödlök
- 3 rödlökar, skalade
- 4 msk Zeta Olivolja , till rödlöken
- saft från 1 citron
- salt
- peppar
Så här gör du
Marinera rödlöken.
Gnid in laxen med olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsfast form. Lägg på pesto och baka i ugn på 100°C ca 35 minuter. Kontrollera med en gaffel att laxen är klar.
Servera laxen på ett fat. Garnera med rödlöken.
Recept och bild hämtad från Zeta. Pestoreceptet hämtat från Tasteline.
Aubergine- & fetaostgratäng
- 1 aubergine
- 1 lök
- 3-4 tomater
- 4 dl creme fraiche
- basilika eller oregano
- salt och peppar
- fetaost
- 2-3 dl riven ost
Värm ugnen till 200°C
Tomatsalsa:
Skålla och skala tomaterna. Hacka tomater och lök och fräs i ca 50g smör. Tillsätt salt, peppar, basilika. Fräs i några minuter.
Gratängen:
Dela augergine i cm tjocka skivor, smält smör i en stekpanna och stek aubergine på båda sidorna tills den får fin färg.
I en ugnsform lägg ett lager aubergine, häll över hälften av tomatsalsan. Klicka på creme fraiche, så att hälften används. Smula hälften av fetaosten ovanpå. Gör sedan ett lager till. Avsluta med först fetaost och sen rivenost längst upp.
Gratinera i ugnen i ca 20-30 min så att gratängen får fin färg. Servera till grillat eller stekt kött/kyckling/fisk!
Receptet hämtat från LifeZone