Bacon- och Halloumipaj
- 75 g kallt smör
- 1 ägg
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1 msk kallt vatten
- 1-2 tsk salt
Blanda alla ingredienserna tills du få en smidig klumpfri deg.
Tryck ut och förgrädda 5-10 minuter i 225.
Fyllning:
- 1 paket halloumi
- 2 paket bacon
- 1 st purjolök
- 1 st paprika
- 1-2 st tomat
- 1 st liten gul lök
- timjan, basilika
Stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper.
Grovhacka och stek övriga ingredienser.
Osttäcke:
- 1 ägg
- keso
- riven ost
- creme fraiche
Blanda till lagom konsistens.
Lägg fyllningen i det förgräddade pajskalet och täck med ostsmeten.
Grädda pajen 20-30 minuter i 225 grader.
Pajdeg - LCHF
Pajdeg:
- 75 g kallt smör
- 1 ägg
- 1 dl kokosmjöl
- 1 dl mandelmjöl
- 2 msk fiberhusk
- 1 msk kallt vatten
- 1-2 tsk salt
Frökex
Kanongoda kex!
- 2 ägg
- 1 dl solrosfrön (rostade)
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl melonkärnor
- 1 dl sesamfrön
- 0,5-1 dl krossade linfrön
- eventuellt flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa äggen med en gaffel tills äggen har blivit lite "fluffiga".
Häll i alla frön/kärnor och rör om ordentligt. Minst 4dl frön/kärnor behövs till 2 stora ägg.
Häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bred ut ett tunt lager (fungerar bra med degskrapan). [Kavla ev. med bakplåtspapper emellan]
Markera bitar med deskrapan och strö över flingsalt efter smak.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 20-35 minuter. Kan stå en stund på eftervärmen också.
Receptet hämtat från Tårtspecialisten.
Marinerad Fetaost
- 2 paket Feta eller 1 burk Salladsost
- 1 dl Olivolja
- 1 msk Vittvinsvinäger
- ½ Chilipeppar
- 1 msk Rosépeppar
- 1 tsk torkad Mynta
Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär fetaosten i bitar eller häll lagen av salladsosten. Blanda försiktigt ner osten i marinaden. Ställ kallt några timmar.
Recept och bild från Birgitta Höglunds mat.
Tomatchutney
- 2 askar Plommoncocktailtomater
- 1 gul Lök
- 2 skivor Ekologisk Citron
- 2 msk Citronsaft 2 msk Sukrin
- 1 msk färsk Timjan
- 1 tsk Chiliflingor Havssalt
Skala och dela löken i 6 klyftor. Skiva dem tunt. Dela tomaterna i 4 delar på längden. Dela citronskivorna i halvmånar och skär dem i tunna bitar. Blanda lök, citronsaft, citronbitar, sukrin och chili i en kastrull. Koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.
Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Rör försiktigt så tomaterna inte mosas. Smaksätt med timjan och lite salt. Häll upp på rena burkar och sätt på locket. Förvara i kylen.
Kryddstark!
Recept och bild från Birgitta Höglunds mat.
Zucchinisallad - "potatissallad"
- 1 liten Zucchini
- 2 msk Smör
- 1 msk pressad Citron
- Havssalt och Svartpeppar
- ½ dl Majonnäs
- ½ dl Grädde
- ½ dl finhackad Dill
- 1 finhackad liten, gul Lök
- 2 msk Kapris
Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.
Recept och bild från Birgitta Höglunds mat.