Veganska Kärleksmums
Ingredienser:
- 150 g mjölkfritt smör
- 2 dl mjölk – havre, cashew, mandel, soja
- 2.5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 4.5 dl vetemjöl
Glasyr:
- 150 g mjölkfritt smör
- 0.75 dl espresso
- 2 msk kakao
- 5 dl florsocker
+ 1-2 dl riven kokos till garnering
- Kakan: Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en bakform med bakplåtspapper, 20×30 cm.
- Smält smöret och rör ner mjölken.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör sedan ner smörblandningen och rör ihop en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter.
- Glasyr: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resterande ingredienser. Rör till en slät smet och bred den sedan över kakan.
- Strö över kokos och låt sedan kakan stelna helt i kylskåp innan du skär den i bitar.
Hämtad från Fridas bakblogg.
Chokladbollar raw
Ca 15 stycken
- 8-10 dadlar
- 2 msk torkade blåbär (om det utesluts, använd 10 dadlar)
- 2 dl mandelmjöl
- 3 msk kokosfett
- 3 msk ekologisk kakao
- 1 msk espresso eller starkt kaffe
- 2 tsk ekologiskt vaniljpulver eller vaniljextrakt
Tillsätt ev 1-2 msk vatten (om smeten blir för hård).
För vuxen smak, smaksätt med 1 msk mörk rom eller amaretto.
Topping: kokosflingor eller/och 70% mörk choklad, hackad mandel
Mixa alla ingredienser i en matberedare med knivar. Ställ kallt en halvtimme innan små bollar rullas.
Rulla i kokos alternativt rulla i smält choklad och strö hackad mandel ovanpå.
Förvara kallt.
Från Åse på 56kilo.