Frölimpa
- 1 dl sesamfrön
- 2 dl rostade solroskärnor
- 1 dl krossat linfrö
- 4 msk hela linfrön
- 2 dl riven lagrad ost
- 6 ägg (stora)
- 4 tsk fiberhusk
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
Mal sesamfrön (eller använd hela) och solroskärnor i en mixer eller blender.
Vispa äggen riktigt pösiga och blanda under tiden övriga ingredienser.
Blanda sedan ner fröer och osten i äggen och låt stå en stund.
Häll i bakpappersklädd avlång brödform och toppa med solroskärnor.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Receptet modifierat från Åse Falkman (min kopia)
56kilos goda solrosbröd (limpa)
1 dl sesamfrön (Jag använde dock färdigmalet sesammjöl idag! 0,75 dl – smidigt!)
2 dl rostade solroskärnor
1 dl kruskakli (går att ersättas med Finax Fibrex)
2 msk linfrön
2 msk chiafrön (går att ersättas med linfrön)
2 dl riven lagrad ost (jag hade västerbottensost)
7 ägg
4 tsk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solroskärnorna i het panna. Mal sesamfrön (eller använd hel) och solroskärnor i en mixer eller blender. Vispa äggen riktigt pösiga och blanda under tiden övriga ingredienser. Blanda sedan ner fröer och osten i äggen och låt stå en stund. Häll i bakpappersklädd avlång brödform och toppa med solroskärnor. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
Jag har tre bröd som jag varvar mellan att baka och det är: Mitt populära kesobröd, mitt frallerecept och mitt solrosbröd. Perfekt för nötallergikern eller/och för den som inte vill ha laktos i brödet.
Kokosnötsfrallor (8st)
- 3 ägg
- 125 gram keso
- 5 msk kokosnötmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 0.5 dl sesamfrö
- 1 msk bakpulver
- 2 msk smält smör
- 1 nypa salt
Blanda de torra ingredienserna.