Mazarinsnibbar med mocka/salmiak-choklad
Ingredienser
- 200 g smör
- 5 dl socker
- 4 ägg
- 6 dl vetemjöl
- 2 tsk vanillinsocker
- 100g malen mandel
- 5 droppar bittermandelarom
Garnering
- 1 dl grovhackad sötmandel
- 1 dl grovhackad choklad med smak (salmiak, kaffe...)
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla eller bakpapperstäck en liten långpanna ca 22*32cm.
Smält matfettet och låt svalna.
Tillsätt socker och ägg och rör smeten slät.
Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker och rör slätt. Rör ner malen mandel och bittermandelolja.
Bred ut smten jämt i formen och strö över den grovhackade mandeln.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter, till svagt gyllenbrun färg (prova i mitten med provsticka).
Strö direkt den hackade chokladen över den varma kakan, så smälter den något.
Låt svalna i långpannan.
Dela kakan i två längder och skär i snibbar.
Frukostfrallor (12 st)
Ingredienser
- 3 dl mandelmjöl
- 4 msk sesamfrön
- 4 msk fiberhust
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 4 st. ägg
- 2 dl creme fraiche
- 4 msk smält kokosfett (olivolja)
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mandelmjöl, sesamfrö, fiberhusk, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa ihop ägg, creme fraiche och fett.
Rör ner äggblandningen i de torra ingredienserna, blanda till en slät smet.
Låt svälla några minuter.
Forma (med händerna) smeten till 12-13 runda bollar och lägg på en plåt, smord eller med bakplåtspapper..
Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.