Kladdkaka med frosting
En underbar och god festligt chokladtårta/kaka med frosting och granatäppeltopping… Uppskattat, osött och väldig god!
LCHF kladdkaka
200 g mörk choklad, minst 70%
150 g smör
1,5 dl vispgrädde
5 ägg
1 tsk vaniljextrakt
Frosting
60 g smör
150 g philadelphiaost
1/2 – 1 tsk stevia droppar
1 tsk pressad citrionjuice
Topping
Granatäpple eller hallon
-
- Värm ungnen till 160°C.
- Smörj en springform och lägg bakplåtspapper i botten, blöta gärna pappret o skrynka ihop, enklare då att lägga runt om i formen.
- Dela chokladen och lägg den tillsammans med smöret och grädden i en kastrull, värm långsamt och rör hela tiden tills chokladen har smällt.
- Låt chokladsmeten svalna lite.
- Dela äggen, vitt och gult för sig.
- Vispa gulorna fluffigt och tillsätt vanilj.
- Vispa vitorna tills det blir fast.
- Blanda ihop chokladen med äggulorna.
- Blanda ihop med de vispade äggvitorna.
- Häll smeten i formen och grädde i 15 minuter.
Till Frosting
-
- Smält smöret och blanda ihop med osten, sötning och citron.
- Bred över kakan när kakan har svalnat.
- Fördela granatäppelkärnor eller bär ovanpå vid servering.
Pepparkakor LCHF
Ingredienser
- 100 g mjukt smör
- 1 dl Ica Sötströ (mitt val)
- 1 äggula
- knappt 5 dl Ica mandelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljessens + ev några droppar Stevia vaniljdroppar (mest för att balansera sötman från Ica Sötströ)
- 2 msk Santa Maria Pepparkakskryddor
Instruktioner
- Sätt ugnen på 160 gr varmluft.
- Ta fram smöret så det hinner bli mjukt.
- Vispa sötning och smör riktigt fluffigt.
- Blanda mandelmjöl, bakpulver och pepparkakskryddor.
- Vispa ner äggula och vaniljessens och till sist mandelmjölsblandningen.
- Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt och forma kakor med händerna, platta till dem och lägg på plåten.
- Grädda ca 15 minuter eller tills kakorna precis börja bli lite gyllene i kanterna.
- De kommer vara lite mjuka men stelnar när de svalnar.
Lägg inte formarna för nära varandra och plocka bort degen emellan (låt figurerna ligga kvar på bakplåtspappret, flytta inte dem!) och fortsätt tills all degen är ”figurad”.
Saffransbiscotti
ca 50 st
150 g sötmandel
75 g smör, rumsvarmt
1 dl Sukrin + knivudd stevia eller motsvarande 2-2,5 dl socker alt inget om du inte vill ha sötade bakverk.
3 ägg
1 pkt saffran, 0,5 g
7 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljpulver, alternativt vaniljextrakt motsvarande 2 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 200˚C. Hacka mandel grovt. Rör smör, sockerersättning och saffran poröst med elvispens vispar.
Tillsätt ägg, ett i taget under tiden du vispar. Blanda samman mandelmjöl, bakpulver, vanilj och mandel och rör ner det i smeten. Vispa på lägsta hastighet tills allt är blandat, inte längre. Tag upp degen på köksbänk och rulla den till två längder som är lika långa som plåten. Platta till lite. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Baka längderna i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut plåten. Sänk värmen till 120˚C. Låt längderna svalna lite och skär dem sedan i långa, sneda bitar. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan uppåt och torka dem i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är torra.
Recept från 56kilo.se