Avokadopaj med chili
Ingredienser
- 2 dl mandelmjöl
- 0.5 dl sesamfrön
- 0.5 dl kokosmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 0.5 tsk salt
- 3 msk rapsolja eller olivolja
- 1 ägg
- 0.5 dl vatten
Fyllning
- 2 avokado
- 2.5 dl majonnäs
- 3 ägg
- 2 msk färsk koriander, hackad
- 1 röd chilipeppar
- 0.5 tsk lökpulver
- 1 krm salt
- 100 g färskost
- 125 g riven ost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Kör alla ingredienser till pajdegen i en matberedare några minuter tills degen formar en boll.
- Kläm gärna fast en rund bit bakplåtspapper i springformen (26 cm i diameter), då blir det enklare att lyfta ur den färdiga pajen.
- Bred ut degen direkt i formen. Använd en oljad slickepott eller väloljade fingrar. Du kan förgrädda pajskalet några minuter men det är inget måste.
- Dela avokadon. Skala och kärna ur. Tärna avokadoköttet. Kärna ur chilin och hacka fint.
- Lägg avokado och chili i en skål och blanda i övriga ingredienser.
- Häll i pajskalet. Grädda i 35 minuter eller tills pajen fått fin färg. Låt svalna några minuter och servera med en grön sallad.
Recept och bild från Kostdoktorn
Gratinerad aubergine med smaker
Ingredienser
Köttfärs/Sojafärs
5 tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk balsamvinäger
1 gullök
1 grönsakstärning
2 aubergine
1 kruka basilika
2 krm kanel
3 krm spiskummin
2 krm paprika pulver
1/2 dl Alpros matlagningsgrädde
Salt
Peppar
Till servering/gratinering
Spenat
Körsbärstomater
Riven ost/Astrid och apornas, pizza ost
Morötter
Balsamvinäger
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Dela auberginen i två delar. Placera i mitten av ugnen och grädde ca 15 minuter.
3. Hacka gul lök och stek tillsammans med sojafärs till färsen fått bli mycket väl stekt. Placera i separat skål.
4. Hacka tomater. Stek i olivolja. När de börjar få lite färg, tillsätt balsamvinäger och låt reducera samman på låg värme. Ha i resterande ingredienser förutom basilikan. Salta och peppra efter smak.
5. (När auborginen fått svalna lite)
Med hjälp av en sked, gröp ut innehållet i auberginehalvorna. Grovhacka innehållet så fibrerna inte håller grönsaksköttet samman. Tillsätt i stekblandningen.
Finhacka basilika (spara lite till servering) och rör ner.
6. Ta av från plattan och låt svalna ett tag innan du sedan tillsätter sojafärs. Rör om.
7. Fyll auberginehalvorna. Riv lite utav Astrid och apornas ost och strö över.
Ringla på olivolja och strö eventuellt lite flingsalt.
Grädda i ugnen cirka 15 minuter i mitten/högt upp.
8. Hacka salladen till servering hur du behagar. Skvätt på lite balsamvinäger.
9. Redo att ätas!
Receptet och bilden från dicarrara