Vego stroganoff

4 port
  • 1 lök, hackad eller 2 dl hel smålök
  • 1 röd paprika, i bitar
  • 1 squash (ca 300 g), i stavar
  • 250 g champinjoner, skivade eller hela små
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 5 dl sojamjölk eller 3 dl sojamjölk och 2 dl sojagrädde
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning
  • några stänk cayennepeppar
Hetta upp olja i en stekpanna med höga kanter eller en gryta.
Fräs löken en stund, och tillsätt sedan övriga grönsaker.
Låt grönsakerna fräsa en stund, så de blir lite bruna och ganska mjuka.
Tillsätt paprikapulver och rör om.
Rör ut mjölet i lite av sojamjölken.
Häll resten av sojamjölken i grytan med grönsakerna.
Tillsätt buljongtärningen.
Låt det koka upp och vispa då ner redningen (om du använder sojagrädde behöver du lite mindre mjölredning). Tillsätt också tomatpuré och cayennepeppar. När det kokar upp, tillsätt eventuell sojagrädde.
Smaka av med salt och kanske en nypa socker.
Servera med makaroner eller ris.
 
Variation: Tillsätt kokta kikärtor till stroganoffen.
Pröva gärna att göra stroganoff med andra grönsaker, t.ex. rotsaker.
Hämtat från vegania.net

Nötlimpa

Mixa:

  • 4 dl krossat eller helt linfrö (200 g)
  • 2 matskedar Fiber Husk
  • 2 teskedar bakpulver
  • 1½ tesked salt

Lägg i resten av de torra ingredienserna:

  • 1 matsked brödkryddor (fänkål, kummin eller anis – hela frön eller malda)
  • 4 dl valnötter (ca 150 g)

Rör ihop till en jämn smet och blanda ner i de torra ingredienserna:

  • 250 g kesella (en burk) helst med högsta fetthalt
  • 6 ägg
  • 2 dl youghurt, filmjölk, gräddfil, mjölk, vatten eller crème fraîche som gör smeten mer lättflytande
Så här gör man:
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en brödform på ca 2 liter med bakplåtspapper (viktigt!)
  3. Kör linfrö,  Fiber Husk, bakpulver och salt i en mixer
  4. Lägg i valnötter och kryddor mixade eller omixade.
  5. Vispa ihop ägg, kesella och vätska i mixer/matberedare.
  6. Klicka i smeten i formen och jämna till.
  7. Grädda nederst i ugnen på 175 grader i 1 timme och 15 minuter (75 minuter).
  8. Låt svalna inlindat i bakduk för mjuk skorpa och utan bakduk för knaprig skorpa.

RSS 2.0