Formfranska / Formbröd LCHF
6 ägg
5 dl youghurt
125 g smör
4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 tsk vallmofrön
5 dl youghurt
125 g smör
4 dl mandelmjöl
4 dl pofiber
4 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
2 tsk salt
1 tsk vallmofrön
Så här gör du
Sätt ugnen på 175 grader.Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen pösiga (det tar en stund). Smält smöret. Vispa ner smör och yoghurt i äggen och rör till sist ner de blandade torra ingredienserna. Låt degen svälla i 10 minuter.
Smörj en form och klä med bakpapper, klicka ut degen. Pensla med mjölk och strö vallmofrön över. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. (innertemp 90 grader). Känn efter med sticka att den är klar. Låt gärna brödet stå kvar på eftervärme en kvart.
Receptet från 56kilo.
Äppel-kanelbullekaka (8 bitar)
Smet
- 1 ägg
- 1 dl strösocker
- 1 ½ tsk bakpulver
- 1 dl filmjölk
- 50 g smör, smält
- 2 ½ dl vetemjöl
- 1–2 äpplen, skalade och rivna (1 stort äpple eller 2 små)
Fyllning & garnering
- 1 msk kanel
- 2 msk strösocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
- Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en slät smet.
- Skala & riv äpplena.
- Rör ner äpplena i smeten.
- Bred ut hälften av smeten i en form, ca 20 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper (eller smord och bröad).
- Blanda kanel och strösocker i en skål. Strö över hälften av kanel- & sockerblandningen över smeten.
- Bred ut resten av smeten ovanpå.
- Strö över resten av kanel- & sockerblandningen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i 28–30 min.
Låt den svalna i formen.
Lyft sedan upp kakan med papperet.
Servera gärna kakan med vaniljsås, vispgrädde eller vaniljglass.
Receptet och bilden hämtat från hembakat