Vegansk kladdtoscakaka
24 stora bitar
Chokladkaka
- 150 g mjölkfritt smör (använder Carlshamn, men vissa margarin fungerar också, läs dock noga på innehållsförteckningen)
- 2 dl mandelmjölk - kan vara vilken växtmjölk som helst
- 1 dl strösocker
- 1,5 dl muscovadosocker - Ger mer kolasmak men kan bytas ut mot vanligt vitt strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 2 tsk bakpulver
- 4,5 dl vetemjöl
- En nypa salt
- Sätt ugnen på 200°C. Klä en 20x30 cm stor bakplåt eller bakform med bakplåtspapper. Se till att kanten är ganska hög så att inte toscan rinner över sen (alternativt större form och korstare gräddning). *En bra idé är också att bakplåtspapperet inte fladdrar över på sidorna för mycket eftersom det då kan rinna över. Min tosca använde bakplåtspapperet som en kanal för att rymma ut genom och droppade i ugnen.. Alltså tips med formanpassat bakplåtspapper😉
- I en kastrull, smält smöret och häll i mjölken. Låt det svalna lite
- I en separat bunke, blanda de torra ingredienserna väl till en homogen blandning
- Rör ner smörblandningen i bunken med torra ingredienser och rör samman till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda härligheten i mitten av ugnen i ca. 10 minuter. Gör under tiden toscan.
Tosca
- 200 g kokosflingor (1pkt)
- 1 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 1,5 dl Alpro Soja vispgrädde (ovispad)
- 75 g mjölkfritt smör
- Alternativt lite flingsalt
- I en kastrull, blanda alla ingredienserna och låt det koka upp. Sänk sedan temperaturen till medelvärme och låt det sjuda i ca. 5 minuter.
- Ta ut chokladkakan ur ugnen när den är klar och häll på tosca-smeten.
- Sätt in i ugnen igen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills kakan fått färg.
- När toscakakan ser härligt gyllenbrun ut så är det tags att ta ut den och låta den svalna en aning innan du skär den i bitar. Vänta dock inte för länge eftersom toscatäcket tenderar att spricka när det svalnat!
- Njuuuuuut✨
Receptet från Simply delish