Rödbetsspaghetti med rucola och parmesan
4 portioner
- 500 g rödbetsspaghetti/rotsakswok
- 2 msk olivolja
- 1 tsk flingsalt
- 70 g rucola
- 3 dl finriven parmesan
- 40 g pinjenötter, torrostade
1
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Lägg ner rödbetorna i det kokande vattnet och låt koka ca 2 min. Häll av vattnet i ett durkslag och låt ånga av.
2
Vänd runt rödbetsspagettin med olja och salt. Varva med rucola, parmesan och pinjenötter på ett stort fat eller tallrikar.
Hämtat från Coops Mer smak februari 2018.
Börek
Börek (Spenat- och fetaostfyllda filodegssnurror)
Ingredienser
- 6 färska filodegsark
- 200 g färsk spenat
- 0.5 purjolök, tunt strimlad
- 1 msk rapsolja
- 0.5 tsk salt
- 0.5 tsk nymalen svartpeppar
- 150 g fetaost
Till pensling
- 1 ägg
- 0.5 dl yoghurt (12 %)
- 2 msk olivolja eller 25 g smält smör
Garnering
- 1 äggula
- 1 msk sesamfrön, gärna vita och svarta
1
Sätt ugnen på 200˚. Fräs lök och spenat i olja tills spenaten sjunkit ihop. Salta, peppra och stek tills all vätska är borta. Häll upp i en skål och smula ner fetaosten. Rör om och låt svalna.
2Vispa ihop ägg, yoghurt och olja/ smält smör. Lägg ut ett filodegsark och pensla med äggvispet. Lägg en strimma av spenatfyllningen (ca 1/2 dl) på kanten vid långsidan.
3Rulla ihop filodegen till en rulle och rulla sedan ihop till en snäcka. Gör likadant med resterande filodegsark. Pensla med äggula och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Serveras varma eller kalla.
Hämtat från Coops Mer smak februari 2018