Vegansk sockerkaka (med bär)
Ingredienser
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl socker
- 2 ½ tsk bakpulver
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 60 g vegetabiliskt margarin eller 4 msk rapsolja
- 1 dl soja/havregrädde eller sojamjölk
- 1 3/4-2 dl sojamjölk
Gör så här:
Smält margarinet, blanda med grädde/mjölk..
Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker.
Vispa med elvisp ner margarin, sojagrädde och sojamjölk.
Vispa ihop någon minut.
Häll i en smord, bröad kakform och grädda i 175 grader 25-30 minuter.
Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig.
Låt kakan svalna innan du tar av kanten och serverar.
Gräddar du kakan i en avlång form så tar den 30-40 minuter att bli klar.
Till tårta delar du kakan i två bottnar med en tandad stor kniv eller en tårtdelare.
Till tårta delar du kakan i två bottnar med en tandad stor kniv eller en tårtdelare.
Bärkaka:
Smula ihop
- 75 gram mjölkfritt margarin,
- 1 dl vetemjöl,
- 1 dl havregryn och
- 2 msk socker.
Följ receptet på sockerkaka men vänd ner 2 dl bär (färska eller frysta) i smeten.
Häll upp i den smorda formen och strö på smultoppingen.
Kakan kan behöva en stund längre tid i ugnen då smeten blir lösare av bären.
Jag hade en form som var 20 cm och gräddade mer än 45 minuter. Trots det var kakan ogrädadd i mitten.
dessutom förbrukade jag bara hälften av strösslet, vilket skulle indikera för liten yta.
Annars mycket god.
Receptet och bilden hämtat från Vegania.
Kommentarer
Trackback