Rödbetsbourguignon
Ingredienser
- 2 msk kallpressad olivolja
- 1 gul lök, hackad
- 4 klyftor vitlök, finhackade
- 8 små rödbetor, skalade och skurna i klyftor (vi använde polkabetor)
- 6 morötter, skurna i stora bitar
- 3 lagerblad
- 2 kvistar timjan havssalt och nymald svartpeppar
- 2 msk tomatpuré
- 2,5 dl rödvin (ta veganvin om du är vegan)
- 5 dl grönsaksbuljong
- 400 g puylinser (5 dl)
- 1 l vatten
- 1 nypa havssalt
- 2 msk kallpressad olivolja
- 2-3 portabellosvampar, skivade
- 10 skogschampinjoner
- 10 pärllökar, skalade
- 2 tsk arrowrot, upplöst i 2 msk vatten kvistar timjan, bladen repade, till garnering
Gör så här:
- Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller gjutjärnsgryta på medelstark värme. Rör ner gul lök och vitlök och stek allt mjukt. Lägg rödbetor, morötter, lagerblad, timjan och salt och peppar i kastrullen och stek i 5 minuter, rör om då och då.
- Rör ner tomatpuré, rödvin och grönsaksbuljong och låt sjuda på låg värme i 20 minuter.
- Skölj under tiden linserna under rinnande vatten. Koka upp linserna i 1 liter vatten. Sänk till medelstark värme och sjud sakta i 15–20 minuter. Tillsätt saltet när linserna nästan är klara.
- Häll av vattnet, lägg på locket och ställ undan så länge.
- Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna, sänk värmen och stek svamp och pärllök mjuka och gyllenbruna, rör om då och då. Krydda efter tycke och smak och ställ undan så länge.
- Smaka av grytan och tillsätt mer vin, buljong eller örter om du vill. Tillsätt arrowrotredningen. Rör om försiktigt tills såsen tjocknar och blir klar.
- Tillsätt stekt svamp och pärllök och sjud i ytterligare 10 minuter.
- Ta upp lagerblad och timjankvistar före servering. Fördela grytan i 4 skålar tillsammans med linserna och strö färsk timjan över.
Receptet och bild från http://www.recept.nu/nyhetsmorgon/green-kitchen-stories/rodbetsbourguignon/
Kommentarer
Trackback