Gratinerad aubergine med pesto och champinjoner
4 portioner
1 stor aubergine
200 g champinjoner
1 dl pesto
1 pkt tofutti mozzarellaost eller 1 ask tofuline färskost, gärna med vitlökssmak, utrörd i 1 dl havregrädde
200 g champinjoner
1 dl pesto
1 pkt tofutti mozzarellaost eller 1 ask tofuline färskost, gärna med vitlökssmak, utrörd i 1 dl havregrädde
ca 4 dl tomatsås
Tomatsås:
1burk hela/krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 msk olivolja
[1-2 vitlöksklyftor]
1 skvätt balsamvinäger
färsk basilika
salt, svartpeppar
Hetta upp oljan i en kastrull och hacka vitlöken fint. Låt den fräsa ett litet tag utan att den tar färg. Häll över tomaterna och ha i tomatpurén. Koka upp och låt sedan såsen koka minst 30 minuter på svag värme. Kan spädas med vatten. Smaka av med balsamvinäger, färsk basilika, salt och peppar.
Pesto:
1½ dl färsk basilika (cirka 1 kruka)
½ dl pinjenötter/solrosfrön
4 msk olja (gärna olivolja)
någon droppe citronsaft
½ dl pinjenötter/solrosfrön
4 msk olja (gärna olivolja)
någon droppe citronsaft
1 krm salt
[1 vitlöksklyfta]
Mixa med stavmixer.
Gratäng:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva auberginen på längden och lägg skivorna på hushållspapper. Salta skivorna lätt och låt ligga i ca 20 minuter. Torka sedan av vätskan och lägg aubergineskivorna i en ugnsfast form eller på en plåt. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Ta sedan ut dem ur ugnen.
Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Lägg sedan i aubergineskivorna.
Häll hälften av tomatsåsen i en ugnsfast form. Lägg sedan i aubergineskivorna.
Halvera eller kvarta champinjonerna (beroende på storlek) och lägg dem ovanpå aubergineskivorna.
Klicka över peston och häll sedan över resten av tomatsåsen.
Lägg till sist över mozzarellaskivorna eller klicka över färskosten.
Ställ in i ugnen och låt stå i 20-25 minuter.
Gratängen hämtad från http://veganvrak.blogspot.se, peston hämtad från http://veganen.blogspot.se/
Bilden är min egen :-)
Kommentar: Jag följde receptet och tycker att augergineskivorna blev väldigt upplösta, så möjligen ska man inte försteka dem så länge (eller inte alls?):
Kommentarer
Trackback