Morotssoppa med chili och ingefära
- 500 g morötter
- ca 2 cm färsk ingefära
- 1 bit färsk chili
- 2 dl vispgrädde
- finrivet skal av 1 citron
- 1/2 gul lök
- 3 msk olivolja
- 8 dl vatten
- 2 1/2 msk konc grönsaks- eller kycklingfond
- 2 msk färskpressad citronjuice
- salt
- peppar
- 1 dl matyoghurt (10 %)
- färsk mejram eller persilja till garnering
Skala och skiva ingefäran.
Koka upp grädden i en kastrull med ingefära och citronskal. Ta från värmen.
Skala morötterna och skär i slantar. Skala och finhacka löken och chilin.
Fräs löken mjuk och glansig i 2/3 av oljan i en kastrull, ca 2 minuter.
Tillsätt morötterna och fräs ytterligare någon minut.
Häll på vatten och fond. Koka upp och låt småkoka under lock tills morötterna är mjuka.
Ta från värmen. Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare.
Sila ner grädden i soppan. Tillsätt citronjuicen. Smaka av med salt och peppar.
Kan serveras med youghurt, eller keso smaksatt med ingefära.
Recept och bild från ICA